onsdag 20. mai 2009

TEST: Norrøna Amundsen Klatregamasjer og Fjellvotter


TEST: Norrøna Amundsen Klatregamasjer og Fjellvotter

For noen år siden bestemte jeg meg for et drastisk standpunkt. Jeg hadde fått nyss om at PTFE-
baserte stoffer, som Gore-tex (Gtx) kan være skadelig for levende organismer, og valgte derfor å love
meg selv at jeg aldri igjen skulle kjøpe klær i dette nesten uungåelige stoffet.

Vottene og gamasjene til denne turen ble valgt i bomull, primært fordi det vinterstid puster
overlegent bedre enn membraner og sekundært av første avsnitts årsak.

Valget falt på Norrønas linje. De har tradisjonelt tilbudt god passform, minimalisme og varighet. På
tross av de senere års falitt, henger enkelte kvaliteter igjen i småvarene.

Form og funksjon
Gamasjene tilvirkes i en blanding av bomull og polyester, som gir økt varighet på bekostning av
pusteegenskaper og patina. Stoffet er forsterket med Cordura på anklenes innside. Fronten har
glidelås, det er strikkstramming øverst og strikker for feste under støvelen.

Vottene er laget i bomull og har Gtx i grepet (markedsføres ikke med merkenavnet fordi plagget ikke kan garanteres vanntett). Jeg skulle egentlig ikke ha Gtx, men stoffet - som kan skade formeringsevnen - er vanskelig å komme utenom. Dessverre. Strikkstramming øverst på armen, strammebånd over håndleddet, håndleddsstropper for sikring av vottene i sterk vind og børstet stoff på tommelen for renneneser.

I bruk
Begge plagg har utmerket passform. I lavere kuldegrader dannes is på innsiden av begge plagg, noe som er umulig å unngå. Dette skjer fordi dampen ikke rekker ut før den blir avkjølt. Gamasjene har dog dårligere pusteegenskaper enn ren bomull.
Gtx'en delaminerte (lag på innsiden løsner) på under én måned, og ytterstoffet får raskt hull som må lappes. Et godt eksempel på at Gtx er oppskrytt ekstravaganse.
Bomullen i votten fikk også raskt hull. Stoffet i gamasjene har holdt seg.
Sistnevnte har plastikkfester nede for strikken som skal gå under skoen. Tre av fire fester løsnet da jeg prøvde dem før turen. Slikt skjer for ofte med dagens masseproduksjon. Klok av skade syr jeg på bånd og lager eget system med ståltråd.
Foruten det nevnte fungerer produktene godt.

Konklusjon
Denne testen er ikke en heksejakt på PTFE-membraner, men det er viktig å opplyse om hva man utsetter miljø og helse for på tur. Friluftsliv, som er uløselig knyttet til miljøvennlighet og helsevennlighet hører ikke sammen med et stoff som åpenbart kan lede til kreft. Mange vil argumentere med at bomull, som er det opplagte naturvennlige valg samtidig sluker brorparten av verdens plantevernmidler. Da må man ikke glemme at fossil olje - hvor Gtx stammer fra - trolig er den største årsaken til dagens fokus på miljøet.
Utvikling av klær kan være bra, men det er synd å se at ny og bedre teknologi - som eVent - også er basert på PTFE/Teflon, som er den største årsaken til det negative ved membraner.
Jeg håper å få testet ut den miljøvennligere membranen til Klättermusen på turen, så får vi se om det finnes et godt alternativ i kunststoff.

Produktene ovenfor fungerer godt når man får gjort noen små endringer. Jeg kunne ønske at Norrøna kutter ut Gtx i vottene, til fordel for et vanntett stoff som ikke puster. Bruk av Gtx for pusting i håndflaten er en gimmick, og ettersom håndflaten utsettes for stor slitasje vil det være en fordel med et stoff som ikke slites i stykker såpass raskt, og som samtidig er vanntett.

Flere bilder her.