mandag 9. mars 2009

9. mars - Gressli og Trondheim

Jeg våknet til samme vær som i går. I dag hadde jeg likevel bestemt meg for å gå, dels fordi jeg trodde det gikk stikket løype over fjellet, og fordi jeg muligens hadde overvurdert risikoen i går (slikt kan man begynne å lure på når man ligger værfast, og det kan bli farlig fordi man kan overvurdere seg selv).

Etter morgenrutinene kom jeg meg ut, og været var akkurat inne i en god periode. Jeg kom meg i marsj oppover, og merket etterhvert at ruta både hadde scooterspor, og var stikket. Da slapp jeg å fikle med kartet i vinden, og kunne gå på.

I vårvær, slik som det er nå for tiden, kan man gå i verre vind enn midtvinters, fordi sikten kan være bedre, og spesielt fordi temperaturen er høyere. Det gjør at man er mindre sårbar om noe uforutsett skulle skje.

Vel nede på andre siden av fjellkjeden, som hadde en forholdsvis smal passasje, kom jeg meg ned i skogen for en matbit og litt vann. Bakken ned var preget av kraftig sastrugi (skavler). Det var egentlig ganske moro fordi pulken fikk bank og fordi vinden gav meg fart over den harde flaten. Mindre moro var det da skifellene oppå pulken ble ristet av. Jeg fryktet at de hadde blåst bort, men jeg fant dem igjen etter å ha stavret meg opp noen hundre meter, rett i mot vinden. Vinden var godt oppe på kulingskalaen, og gav meg noe å jobbe med.

Nederst i dalen, noen kilometere fra Gressli og vegen mot Selbu, traff jeg på turens første kramme snø. Jeg forbannet meg (noe jeg har gjort mye i det siste) over at elgen hadde ødelagt skisporene, og så for meg at jeg skar ned alle trærne i skogen. Vill dagdrømming, som kun skjer når man må være fandenivoldsk over lengre tid. Jeg håper at våren ikke kommer enda, og at de kjærlige kuldegradene snart kommer meg i møte.

Vinden i dag (og for tiden) kunne tidvis gitt meg svært små marginer om noe-som-ikke-bør-skje skulle inntreffe. I tillegg har jeg kun mat for tre-fire dager til, og derfor tok jeg bussen til Trondheim i dag, og ikke når jeg kommer til Meråker, som jeg tidligere skrev. Jeg blir i Trondheim i noen dager, jeg skal motta noe nytt utstyr og ordne noe småtteri. Bloggen blir punktlig oppdatert med nye godbiter.