mandag 18. mai 2009

TEST: Termometer fra Clas Ohlson


TEST: Termometer fra Clas Ohlson

Det finnes svært få der ute som legger sin sjel i å skape et godt termometer, i alle fall et som egner seg for turbruk. Jeg håper at noen kan motbevise det.
Egenskaper som lav vekt, god byggekvalitet, bred skala, ikke kvikksøl(v), ikke glass og annet havner sjelden i samme produkt. For ikke å nevne en selvfølgelighet som Celsiusgradering.

Å måle temperaturen er luksus, så lenge man ikke drar på tur i forskningens navn. På den annen side, en slik innretning koster vanligvis noe tilnærmet lik null, og veier det samme. Det vil muligens skape mening å kunne lese ut eksakt temperatur fra dagboken når man en gang ligger på dødsleiet.

Erfaring viser at temperaturen helst ikke måles om morgenen på vinteren, og i alle fall ikke før man har maktet seg ut av posen. Årsaken er naturligvis at resultatet gjerne har en dempende effekt på motivasjonen.

Form
Turens termometer kommer fra Clas Ohlson og er laget i sprø plast, noe man nærmest kan lukte utenfor butikken. Jeg innså raskt at det var like greit å bli ferdig med kjøpet ettersom alle eksemplarene skuffet.
Valget falt på et produkt med en noe ukonvensjonell form. Det er lett og kan enkelt pakkes ned i en eske for høyst nødvendig beskyttelse.
Termometeret er fritt for kvikksøl(v). Dette er viktig for meg, fordi jeg ønsker å ta hensyn til naturen. Teknologien er basert på bimetall. Det er et interessant fenomen, som utdypes her. Det beste med kvikksølvets erstatter er at effekten ikke blir så stor hvis jeg mister termometeret i naturen. I tillegg risikerer jeg ikke alvorlig tilsølt utstyr.

Prisen er lav. Et sted under 50 kroner.

Funksjoner
Skalaen dekker fra 50 kalde til 50 varme, og viser naturligvis Celsiusgrader.
Produktet leveres med en holder for festing utenfor husvinduet, men dette ble lagt igjen. Jeg har nå skåret bort festet fra baksiden, for enklest mulig overflate. Egentlig litt dumt, fordi det kunne brukes til opphenging.

I bruk
Termometeret har vist seg som en god turkamerat, så fremt det behandles med respekt. Det vil si at det må ligge i en boks under transport. Ellers bør man forberede seg på å måtte stole på sansene.
Jeg har ikke opplevd dugg på innsiden av den transparente plasten, men det kan trolig forekomme. Kassen er tilsynelatende ikke en vanntett konstruksjon.
Det hendte at jeg nesten mistet termometeret, fordi jeg glemte det oppe i telttaket. Ved en anledning lå det igjen i teltet til neste kveld, men en annen gang mistet jeg det under pakking om morgenen. Jeg måtte lete godt i en nærmest gjengravd kuldegrop for å finne det, mye på grunn av dens hvite farve.

Konklusjon
Det var ingen anbudsrunde før innkjøpet, noe som kan bety at andre butikker kan ha utgaver hvor flere av egenskapene ovenfor er til stede. Når det er sagt er dette termometeret et godt alternativ hvis man tar seg bryet med beskyttelse.