onsdag 21. juli 2010

11 mil på tre dager

Mandag 19. juli

Jeg våknet opp til opphold og rimelig tørt telt. Når det er sommer og en god del varmegrader, riktignok under ti, men bra til å være fjellet, så tørker ting raskt. Det er verre på høsten.

Oppe i hytta var det sveitsiske paret allerede i gang med frokosten. Müslien jeg kjøpte i Sulitjelma er langt mer fristende enn 4-korn, og jeg gleder meg alltid til den annenhver dag, som er bytteintervallet mellom dem.

Det var solskinn høvelig lenge på morgenen, så jeg fikk tørket utstyret før marsjen. Så lenge jeg får tørket ting i ny og ne kan regnet strømme som det vil.

Jeg tok snart igjen paret, som hadde fått et forsprang. Hvis noen ligger foran meg, så må jeg alltid ta dem igjen, slik er det bare. Jeg klarer å slappe av hvis jeg må, men vanligvis lar jeg egoet få fritt spillerom. Jeg tok farvel med paret nok en gang. Samtidig kom regnet atter tilbake.

Terrenget var lettgått. Ganske likt Hardangervidda. Ved Kaisejaure strøk jeg østover mot Kungsleden, og fikk endelig oppleve urørt natur. Etter å ha gått ved siden av sølete spor etter firehjulinger hele dagen fikk jeg plutselig følelsen som jeg har savnet siden turen startet. Jeg følte meg i harmoni med fjellet. Turer til folketomme områder uten stier, hytter og annet glassknuseri er hva jeg vanligvis foretrekker, men i år har jeg satset på å gå effektivt. Det er herlig å kunne nyte det virkelige livet en gang i blant. Det skal sies at jeg hadde opphold da jeg gikk gjennom det uberørte området, og det hjelper stort.

Drømmen varte ikke særlig lenger enn fem kilometer. Jeg kom inn på stien igjen, og fant leirplass da jeg kom ut i dalen Tjäktjavagge litt sør for Sälkastugorna. Kebnekaise (2111), Sveriges høyeste fjell ligger en halv dagsmarsj unna.

Regnet hadde forlengst funnet meg igjen, men jeg nøt et kort opphold slik at jeg fikk slappet av og satt opp teltet. Etappen ble på såvidt over tre mil, og det er lengst hittil i sommer. Jeg ble inne resten av kvelden.


Tirsdag 20. juli

Jeg var i overraskende god form da jeg våknet, sett i forhold til den lange etappen i går. Ettersom jeg har lite tørrmelk, begynte morgenen med 4-korn og mandler utspedd i vann. Frokosten blir ikke tristere enn det.

Noen tunge svelg senere var jeg klar til å gå. De siste timene hadde vært uten regn, derfor var teltet tørt og fint. Jeg gjorde noe høyst nødvendig like ved broen over elva, i god tro om at det ikke var folk i nærheten. Etterpå gikk jeg over en kolle ti meter bak og ramlet nærmest over et telt med folk. Man kan aldri føle seg for trygg.

Jeg gikk langs reingjerdet for å finne en åpning nordover, men måtte helt opp til stien. Nå var jeg altså kommet inn på Kungsleden, og her var det flust med folk. Det vil i gjennomsnitt si én person per 100 meter, og det er mye i fjellet. Jeg nådde snart Sälkastugorna og gikk inn for å sjekke beholdningen. De hadde langt mer enn ved Ritsem, og dit inn er det attpåtil bilvei. Mange slag av brus, kjeks, sjokolade, hermetikk, turmat og andre ting, og dette midt inne på fjellet. Det meste fraktes inn med scooter, og det må bli pokkers mange turer. Historien er så og si den samme på de andre hyttene langs leden.

Himmelen bød stort sett på regn. Jeg hilste på mange trivelige folk, men også en del av det andre slaget. Fordelen med mange folk langs stien er at jeg har noen å jakte på foran meg. Det holder tempoet oppe. Like før Tjäktjastugan møtte jeg på to svenske ungdommer med sykler og sykkelklær. De var nok noe overmodige, og mente at de skulle komme fram til vei om noen mil. Lykke til før det. De er heldige som har mange stugor langs leden, men dagens moderne og tiltakende sportstrender gjør at mange tøyer grensene oppe i fjellene, i ført tynne, syntetiske tekstiler og dagstursekk med banan, sjokolade og mobiltelefon. De kan havne på tynn is hvis været svartner eller kroppen svikter. Man stoler for mye på gode lunger og ofrer sikkerheten.

Flatene nede i dalen Alisvággi var som rulletrapper for bena, men distansen likevel lang. Jeg nådde Alesjaurestugorna (jaure = innsjø) rundt klokken seks. Et fint sted. Vertinnen var hyggelig og spurte meg ut om turen min. Jeg endte opp med kioskvarer og en kaffekopp.

Innen klokken syv hadde jeg slått opp teltet etter å ha observert regn på vei mot meg. Jeg lå vel en kilometer nord for hytta, langs vannet. Et helikopter hadde nettopp tvunget et hundretalls rein inn i innhegningen på andre siden av vannet. Det er nok kalvmerking som står på tapetet.

Kvelden ble god, som så ofte ellers. Regnet viste seg fra sin milde side utover kvelden, selvfølgelig uten å slippe taket. Jeg forsøker en ny vri i teltlivet, og det er å pakke innerteltet for seg selv i en tett pose. Dermed blir det ikke bløtt, slik det ellers blir når jeg pakker det sammen med det våte ytterteltet. Min gamle lærer og gode venn Kjell Haugen har lært meg trikset, men jeg har ikke brukt det før nå. Dumt av meg, for det synes å være briljant.

Dagens etappe ble nok en gang over tre mil. Jeg takler ikke all denne nye selvtilliten.


I dag

Jeg fikk ikke sove før langt på natt, og jeg skylder på kaffen ved turisthytta jeg passerte. Liggende lys våken langt der nede i posen forbannet jeg meg på at jeg skulle stå opp tidlig. Som sagt så gjort.

Jeg kom meg i marsj klokken ni. Det var opphold og ganske fint. Sola kikket også fram fra tid til annet, og det regnet ikke før jeg var godt inne i Abisko nasjonalpark. Parken er ikke spesielt spennende for det blotte øyet. Stort sett skog og myr.

Etter to mil i marsj, nede i nasjonalparken begynte jeg å føle meg ganske sliten. Balansen ble litt dårlig, men jeg kom meg etterhvert. De siste to milene gikk jeg i en slags transe som ble sterkere og sterkere. Det skyldes nok at jeg har kjørt hardt i det siste.

Jeg møtte veien nede i Abisko, og fortsatte raskt mot Björkliden. Like greit å kjøre på når man først er i gang. Da jeg kom fram kjøpte jeg meg noe mat og lette etter campingen. Da jeg fant dem skulle de ha nesten 400 svenske kroner, inkludert et kort som man visstnok trenger ved alle campingsplasser i Skandinavia. Null verdt for meg. Teltplassene deres så rimelig triste ut også. Jeg fant meg i stedet en plass oppe i lia, og koste meg glugg i hæl.

Jeg har gått 45 kilometer i dag, og sammen med de to siste dagene har jeg totalt gått minst 110 kilometer. Bena føles ikke helt handikappede ut heller. Det skal sies at jeg de siste dagene har gått på Kungsleden, og den er stort sett lettgått. I dag har jeg i tillegg gått mye nedover. Uansett, jeg er storfornøyd. Målet for sommeren er nådd, nå gjenstår det å finne ut hva jeg skal gjøre videre.

Et av bildene viser en fugl jeg har sett mye, og som jeg gjerne vil vite litt om. Et av de andre, som er undereksponert viser en kjempelang plankeklopp rett før Alesjaurestugorna.

6 kommentarer:

  1. Hei,

    Nå er jeg imponert. 11 mil på så få dager er en prestasjon!

    Har fulgt bloggen din i over et år nå (fra starten av store norske doble), og i fjor må jeg ærlig innrømme at jeg tenkte: Er han egentlig litt bløt? Sorry to say, men etter at du hadde et så (over?)ambisiøst mål som både å gå moderlandet på langs OG bestige alle 2000-meterene samme år, og så ende opp med å ikke fullføre noen av delene, vel så tenkte jeg mitt.

    I år virker det som om du gjør ting mye mer riktig, lytter til kroppen før du får skader, og knaller til når kroppen lystrer. Har sjøl gått NPL for snart et tiår siden (delt i to etapper, en vinter - så noen månders planlagt pause, for så å fullføre på sommeren) og jeg VET at 11 mil på tre fattige dager er en stor prestasjon! Jeg kom aldri over ca 9 mil på like mange dager.

    I tillegg må jeg si at bloggen din er artig å lese, du skriver artig og godt - mye bedre enn mange av de andre NPL-bloggene. Du refererer ikke bare slavisk det det ser / observerer, men krydrer det med artige og til tider underfundige komentarer. Morro å lese.

    Håper du fortsetter å turblogge, selv etter turen din er over nå, rett og slett fordi turbeskrivelsene dine er artige og hyggelige å lese.

    Når det gjeler alle Norges 2000-metere så er det stadig et pågående prosjekt for meg. Er vel mer en fjellfant / tinderangler enn en langturgåer i skau / fjell (selv om absolutt ingen ting slår et bål, fiskestang og litt wiskey ved en leirplass langt inne i f.eks. Sarek eller Femundsmarka!!). Har på det meste tatt 60 2000-metere på et år, vet at noen har tatt 100. Mer en det skal det vel godt gjøres å ta? Tenk på belastningen knær og rygg får bare ved å gå opp og ned alle de 10 000-vis av meterene du skal gå (selv om selvsagt mange av toppene kan tas i en ryggtravers uten for mye opp og ned). Gled deg i alle fall til det prosjektet (hvis du fremdeles har tenkt å fullføre det i rimelig fremtid da?)!

    Vet ikke om du har det, men før du satser på å starte på det prosjektet bør du ha et fjellsportskurs eller klatrekurs. Mange av 2000-meterene er ganske vanskelig tilgjenglig uten skikkelig klyvekunnskap og noe klatrekunnskap. Noen få av toppene er også utilgjenglige uten å kunne klatre (som Centraltind, Store Skagadølstind m.v.). Vel, nok besservisserhet fra min side! :-)

    Kos deg videre på tur - og keep up med den gode bloggingen!

    SvarSlett
  2. Ps. Fuglen du lurer på er forresten en slags terne. Tipper det er en makrellterne, uten at jeg kan si det sikkert ut fra bildet.

    SvarSlett
  3. Takk for at du følger med! Det er slike kommentarer som gjør det verdt å blogge.

    Jeg skjønner godt at du tenkte sådan i fjor. På den annen side var eneste årsak til at jeg ikke gjennomførte NPL (og eventuelt NPT) i fjor at jeg mot formodning fikk en spesiell studieplass.

    Ni mil er også svært langt, og jeg ville nok ikke klart hverken ni eller 11 utenfor sti. Men hvem vet hva fremtiden har fore.

    Takk for skryt om skrivingen. Jeg synes det er gøy, og bruker gjerne to timer hver kveld inklusive personlig dagbok. Jeg har skrevet dagbok i mange år, og NPL markerte bare starten på bloggingen. Ettersom teknologiene gjør framskritt vil nok bildene jeg legger ut bli bedre også.

    Toppene skal fortsatt bestiges. Jeg har gått og tenkt på tidshorisont de siste ukene, men har ikke satt meg et mål enda.

    Jeg har i alle fall hørt om en som har besteget dem på et år, og tror fortsatt det er mulig å klare begge deler innenfor ett år. Jeg tror riktignok man er prisgitt noen variabler, som vær og fysisk form (det var riktignok ikke årsakene til min resignasjon, heller planlegging og erfaring).


    Takk for tips om klatringen. Jeg har en god del erfaring fra bestigninger, også med bre og sikring. De skriver seg riktignok fra en del år tilbake. Jeg har uansett planer om mer høyfjell og topper framover ettersom jeg begynner å bli mett på vandring.

    God tur til deg også, jeg regner med at du ikke sitter stille selv!

    SvarSlett
  4. Angående fuglen, så har jeg også blitt fortalt fjelljo. Men om det får de lærde strides.

    SvarSlett
  5. Bra jobbet Erik :-)
    Håper du har hatt en fin naturopplevelse.

    Mvh Arnt Helge

    SvarSlett
  6. Takk! Jeg har da kommet et stykke under barken selv om bena flyr og regnet strømmer. Men det blir nok flere av dem i Norge. Mindre motorvei der! Håper det stundom blir ferie på deg også!

    SvarSlett