fredag 22. mai 2009

Test: Balaklava fra Forsvaret


TEST: Balaklava fra Forsvaret

I mine yngre år var jeg ikke så nøye på å bekle halsen. Den ble ofte overlatt til sin egen isolasjon, som er temmelig tynn fra naturens side.

Ved et punkt i livet får de fleste høre at man mister over halvparten av kroppstemperaturen gjennom topplokket. Man blir fasinert, og de fleste velger å kle seg med lue mens faktumet ennå blomstrer i hodet. Det man ofte ikke blir bevisstgjort, er at varmen i hodet sendes via halsen. Derfor er det så viktig å også kle halsen. Min erfaring er at lua er viktigst, mens å kle halsen handler om komfort. Viktig komfort.

Form og funksjon
Balaklavaen har sitt navn fra byen med samme navn i Krim, Ukraina. Britiske tropper brukte dette plagget som vern mot kulden under Krimkrigen. Min er også en militær modell, som jeg fikk med meg etter endt militærtjeneste. Jeg valgte å skaffe en ekstra, og den ble kjøpt gjennom et overskuddslager.

Plagget kan benyttes på vanlig måte, som hals ved å træ hodet gjennom ansiktsåpningen, eller som lue ved å brette opp hals- og ansiktsdelen. Det er tilvirket i tolags ull, med samme følelse som en klassisk ulltrøye. Fargen er todelt, og man kan vrenge den for å velge grønne eller hvit utside.

Man kan velge blant to størrelser: enten balaklava eller ikke balaklava, slik det ofte er i Forsvaret. Førstnevnte passet meg fint, og jeg har stort hode. Prisen ligger på under 100 kroner. Min ble kjøpt hos Forsvarsbrukt AS.

I bruk
Plagget har fungert godt, slik man forventer av ull. Det kan bli vått, men holder på varmen i en viss grad.

Åpningen til ansiktet er noe trang for mitt store hode. Enten ligger den litt for langt opp på haken, eller for langt ned i pannen. Små detaljer. Verre er det å bruke den som hals, ettersom hodet må gjennom den trange åpningen. Etter noen fødsler vil en del av sømmene ryke, men disse kan raskt sys. Når man syr bør man holde åpningen strukket, for å unngå gjentakelse.

Halsdelen når godt ned under ulltrøya, som bør være høyhalset. Jeg la den innenfor trøyehalsen, med godt resultat.

Konklusjon
Balaklavaen er velegnet som pauseplagg og når man vil ha ett plagg i stedet for to (lue og hals). I soveposen er den uerstattelig. Dette plagget tas sjelden av under vinterturer, i så fall kun ved intens aktivitet.

Jeg ser ikke for meg store muligheter til å forbedre dette produktet. Det eneste måtte være snittet, som er sydd for å passe alle.

Fra den tid jeg erfarte at en hals er et enestående plagg, har den alltid tilhørt standardutrustningen. Jeg har sjelden brukt balaklava før denne turen. Jeg kommer sjelden til å dra på tur igjen uten.